Diumenge, 19 de maig: I Marxa anticarcerria a Tarragona

Enmarcat dins la Setmana Solidria pel judici als carcellers torturadors del mot de la pres de Quatre Camins, la marxa passar per la pres/centre d’extermini de Tarragona, i acabar a les portes del macro-complex de Mas Enric (el Catllar), on la Generalitat vol inaugurar un nou i “modern” centre de tortura.

Sortida: 10 del mat, des de la plaa Tarraco

PRES = TORTURA!

Pots trobar ms informaci sobre la Setmana Solidria a http://torturesquatrecamins2004.wordpres.com

Manifest-convocatria de la Primera Marxa contra les presons Tarragona-El Catllar:

Aquest dilluns 6 de maig ha comenat a lAudincia Provincial de Barcelona el procs contra 9 carcelers de la pres de Quatre Camins responsables de tortures a 17 reclusos. Els fets van ocrrer al 2004 per, noms al cap de 10 anys, els funcionaris encausats per practicar maltractaments (incls el subdirector mdic del centre de Quatre Camins, Xavier Martnez) sexposan a un judici. Molts interns van ser apallisats i 56 dells, dispersats a altres presons. Un exemple ms que demostra fins a quin punt el mn de la pres esdev el bnker de la impunitat i de la tortura quotidiana. Un exemple que demostra que, dins del sistema penitenciari tothom est esquitxat. Tant se val si es tracta de funcionaris duniforme, dalts directius o personal administratiu, de representants sindicals de CC.OO. i UGT o, fins i tot, del mateix cos mdic dels centres.

El cas de Quatre Camins est, a hores dara, al epicentre de latenci pblica. Per, no s lnic cas que mereix la nostra atenci. Al nostre territori trobem que la pres de Tarragona s un magatzem indigne per a persones amuntegades (ms de 450 interns en una pres amb una capacitat per 250). Persones al capdavall, exposades a violncia gratuta i permanent, i a humilliacions constants en presons que sobrepassen amb escreix la seva capacitat. I de tant en tant, sucidis o morts inexplicables sota la tutela del sistema judicial i carcerari. Lltim sucidi, per cert, aquest dilluns 6 de maig. Aquest sucidi es tracta dun fet fora greu, un nou incident mortal sota tutela eclipsat, tanmateix, per la fugida de tres presos detinguts als pocs dies. Aix, lespectacle meditic girava al voltant de la crnica de la detenci delpresos escapolits, en tant que el mort a la pres romandrava en un segon pla.

La violncia i la impunitat sn trets constitutius de les presons i mai sern desnonades de les presons. Com va dir el metge i torturador de la pres de Quatre Camins Xavier Martnez durant la seva declaraci al judici fa uns dies, sempre sn necessries accions de certa contundencia. Aix, dia rere dia, dins de les presons es viu una realitat amagada, desconeguda e incmoda. On la tortura no forma part de cap ficci literria. On una incontrolada explotaci laboral es veu multiplicada rere els murs. On es practica lexperimentaci de nous frmacs amb els reclusos. Una realitat que molt sovint no acabem de reconixer que hi s. Per ignorncia triada, per desconeixement involuntari o per convenincia no reconeguda. Aix, de vegades triem ignorar la realitat. El nou centre de Mas Enric, al municipi del Catllar i a 10 kilmetres de Traragona, ns un exemple. De proprera inauguraci (sembla que al voltant del 2014) aquest nou monument a limpunitat s una installaci gegantina. Sense dubte, un aven pel que fa a la modernitzaci de la repressi. Tanmateix, la violncia no sevapora rere murs ms alts, noms es concentra. Aix, les presons ms discretes i allunyades del centre de les ciutats contribueixen a fer invisible all que senzillament s lleig, que fa nossa als ciutadans dordre.

Pel contrari, nosaltres no volem girar lesquena davant aquesta realitat. No volem fer el ulls grossos: volem fer-li front. s per aix que, des de diferentes collectius de suport a les persones preses, sha convocat una setmana daccions descentralitzades (13-19 de maig) per denunciar les tortures practicades als centres penitenciaris. Des de lAteneu Llibertaria Alom volem contribuir-ne amb la convocatria de la Primera Marxa contra les Presons aquest diumenge 19 de maig, i que sortir des de la Plaa Imperial Trraco (Tarragona) i acabar a la macropres de Mas Enric (El Catllar), un macromagatzem infrahum amb una capacitat de 1.500 unitats. Es tracta en definitiva dengegar una marxa popular on poguem visibilitzar la violncia estructural del sistema de presons, el nostre cansament davant la tortura i on expressar el nostre rebuig a la industria carcerria que ens envolta.

No volem presons hipermodernes o ens practiqui la mateixa violncia de sempre. Volem la seva desaparici. Ja sigui a El Catllar, a Tarragona o a Quatre Camins. I el diumenge 19 tots i totes ho cridarem ben fort.

Pres=Tortura!

A terra els murs de les presons!

Tarragona, maig de 2013