Els dies 14 i 15 de maig de 2.016 a l’Ateneu Llibertari Alomà.
Un any més, celebrem les Jornades per l’Alliberament Animal a Tarragona, els dies 14 i 15 de maig, tot un cap de setmana per poder tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà quina és la ideologia per l’alliberament total i les lluites per la defensa dels drets dels animals no humans que es donen, des de la base, als Països Catalans.
Organitzat per d’ARREL i LiBERA!, i amb la col·laboració de l’Ateneu Llibertari Alomà (C/ Misser Sitges, 9) que cedir la seva seu, les jornades inclouran, enguany, les xerrades de Bàrbara Celada, Susana Blanco, Rosa Mas, Zaira Blasco, Estefania Moghli, Samuel Leal, Carlos Villena, Jon Amad, Eduard Boada, així com presentacions de col·lectius, campanyes, passi de documentals, debats i vermutades i dinars populars.
PROGRAMACIÓ COMPLETA
Dissabte 14
12h. Presentació de la Coordinadora Felina del Camp de Tarragona i xerrada: Colònies de gats; protecció i convivència. Bàrbara Celada.
La Bàrbara va néixer a Cantàbria i resideix a Cambrils (Baix Camp). és biòloga llicenciada a la Universitat de Barcelona i actualment treballa com a tècnica biòloga. Des de ben petita que es considera una amant incansable de tota forma de vida, essent casa seva un refugi i un hospital d’animals no humans. La figura de la Bàrbara és indispensable per entendre l’activisme proteccionista al Camp de Tarragona, doncs és un dels puntals en la gestió de les colònies de gats ferals i practica el voluntariat a tots els centres on encara s’emmagatzemen els animals abandonats del territori, tractats com a objectes dins les instal·lacions d’aquelles empreses i associacions que diuen procurar-los benestar i la possibilitat de l’adopció.
El gat feral està protegit per llei a Catalunya. és el nostre veí i company des de fa més de 10.000 anys i, actualment, està present a gairebé tots els nuclis urbans en colònies urbanes, grups d’individus de número variable. Tot i que la llei reconeix que el gat feral té dret a una vida digna, sovint és víctima de la incomprensió dels veïns i de la negligència de les administracions. Les associacions felines realitzen una feina que beneficia no sols als gats, sinó a tota la comunitat, realitzant una gestió de colònies de gats ferals. També atenen i ajuden a trobar una llar als gats de carrer, animals domèstics que per pérdua o abandonament, han acabat vivint al carrer. La Bàrbara ens explicarà com gestionar de forma pràctica i eficient la necessària convivència amb els nostres veïns felins i el paper de les associacions felines en aquesta tasca.
13h. Vermutada popular, amb patates xips i olives (2) i dinar a la plaça ètica d’entrepà vegetal + begudes (5).
15h. Documental sobre la vida al refugi El Hogar ProVegan de Mar. Jon Amad.
Jonas Amadeo Lucas és de Santa Cruz do Sul (Brasil), director de la fundació ProVegan a l’estat espanyol i codirector del Refugi El Hogar ProVegan de Mar (Priorat).
El Hogar ProVegan és un lloc com n’hi ha pocs al món, un espai físic de més de 30 hectàrees on els animals refugiats hi conviuen en pau i harmonia. Allí no hi existeixen les distincions entre espècies, doncs el que importa de veritat és la capacitat de sentir, i això és quelcom que totes tenim. Des d’aquest oasi es lluita per mostrar a la societat com són realment els animals no humans, un fet que no interessa als humans que els exploten i assassinen. En Jon ens explicarà la situació del refugi i ens parlarà de les vides que s’han aconseguit salvar i protegir del turment i l’explotació antropocèntrica.
16h. Xerrada: Llibertadors: l’ús de la violència contra humans. Carlos Villena.
Carlos Villena comença a treballar en la lluita per l’alliberament animal i del medi ambient ara farà 21 anys. Provinent d’una família grangera, de caçadors i aficionats a la tauromàquia, va decidir treballar, des de l’ombra, per una vida i tracte cap als animals no-humans i l’entorn natural que ens envolta. És nascut a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) i treballa en els camps de l’art plàstic i sonor, així com en el camp de la filosofia política i moral.
Una xerrada que, des de la més absoluta transgressió, és un convit a la reverberació per a reflexionar sobre fins a quin punt podria arribar a ser bàsica i necessària la utilització de la violència cap als humans, i exercir-la en nom dels animals no-humans. Fins a quin punt és necessària l’acció directa contra els nostres hàbits destructius en nom d’un antropocentrisme primitiu? I fins a quin punt pot ser necessària la violència contra tot depredador humà o no-humà, per salvaguardar un món ple de pau i respecte cap a tot ésser viu?
17h. Xerrada: L’acció organitzada per la defensa dels animals i presentació de l’associació Unin, Acción, Abolición de Castell. Rosa Mas i Zaira Blasco.
La Rosa, des que té consciència, sempre s’ha preocupat pels drets socials i per temes ecològics; això últim la va portar a llicenciar-se en biologia. El 2009 comença l’activisme animalista a València. El 2014 va ser coparticipant de l’acció organitzada duta a terme a Aranyel (Alt Millars), en protesta contra el bou embolat; a partir d’aquí, es creà un grup d’activisme amb el qual ha realitzat accions en diverses localitats dels Països Catalans i Castella. Actualment continua amb aquestes activitats, a banda d’impartir xerrades informatives a instituts i de col·laborar en els actes de protesta i de difusió que són habituals.
La Rosa ens parlarà de l’acció organitzada, entesa com aquella realitzada per a la resolució de conflictes de forma autogestionada i sense intermediaris, ha estat sempre present com una forma de lluita pels drets dels animals no humans. Des de fa uns anys, aquest tipus d’accions s’han multiplicat al nostre país degut a la desconfiança en les institucions polítiques que no fan complir les lleis en matèria de protecció animal i pel convenciment que els drets efectius s’aconsegueixen des de la pressió social que provoca la lluita.
La Zaira va albirar l’activisme abolicionista quan la seva ment va fer un gir en observar un món tan cruel amb els animals no humans, sentint que havia de fer un pas més enllà després de la seva experiència proteccionista. Per ajudar a donar resposta als alts nivells de tauropatia i les nombroses tortures públiques infligides a bòvids a les comarques de Castelló, coimpulsa l’Associació Unión, Acción, Abolición.
A les comarques de Castelló radica l’epicentre dels bous al carrer i els correbous, la tauromquia major i d’altres tipus de tortura animal amb finalitats d’entreteniment. Després d’analitzar la situació, l’abolicionisme castellonenc creu necessari fer que la societat prengui consciència del turment que pateixen els animals, la impunitat amb la que se’ls tortura i assassina i les ingents quantitats de diners públics que es destinen per a poder realitzar-la. És d’aquesta manera que neix l’Associació Unidad, Acción, Abolición que ens presentarà la Zaira, per organitzar l’acció in situ a les localitzacions dels festejos, la documentació gràfica i audiovisual i la seva denúncia i difusió pública.
18h. Crida activista per a l’Operació Adventícia d’ARREL
Diumenge 15
12h. Presentació del col·lectiu Piranyas Veganas i xerrada: De formar part de l’opressió a lluitar per l’alliberament dels animals. Estefania Moghli.
L’Estefania és de Barcelona i resideix a Girona. Va treballar des de molt jove a una factoria càrnia, a la sala d’espedaçament. S’hi va estar 11 anys fins que un dia va visionar un documental animalista que l’ajudà a deixar de veure als animals com a objectes inerts i, d’en, la seva vida va canviar radicalment.
A través d’aquest canvi de percepció va convertir-se en l’activista per l’alliberament animal que és avui dia, i ens ho explicarà al detall amb la seva ponència, com també ens donarà a conèixer Piranyas veganas, col·lectiu que va començar amb una idea entre amigues, motivades i amb inquietuds de fer un activisme antiespecista pacífic bo i produir l’agitació social.
13h. Vermutada popular, amb patates xips i olives (2) i dinar a la plaça de l’aclamat amanida de pasta freda + begudes (5).
15h. Xerrada-taller: Autosuficiència domèstica per l’alliberament animal i de la Terra: reciclatge d’olis usats. Susana Blanco.
La Susana va nèixer a Cantàbria i viu a Barcelona. Va estudiar magisteri i biologia especialitzada en etologia i la gestió de teràpies de reducció de l’estrés càrnic en animals. Així mateix és especialista en fitoaromaterpia científica en animals humans i no humans. Realitza cursos, tallers, xerrades i seminaris sobre benestar animal; autosuficiència domèstica; tòxics, impacte ambiental i experimentació animal en cosmètics i productes de neteja i higiene. I tot això com a membre activista per l’alliberament animal i de la Terra i humil aprenent d’ànima i vida animal.
Hem portat a la Terra a una situació de gravetat extrema, vessant a diari, des de les nostres llars, milers de substàncies desconegudes per la natura que s’incorporen al medi tot modificant-ne les caracterstiques físiques, químiques i biològiques que perjudiquen la biota.
Protegir els ecosistemes naturals que alberguen els nivells més alts de diversitat ha de ser l’objectiu primordial de qualsevol humà. La destrucció de l’hàbitat és la principal responsable de la pèrdua de biodiversitat i, per tant, dels nostres aliats animals, per tot això, necessitem la reconciliació amb la natura, obrint pas a la nostra audàcia moral i valentia ètica.
En aquesta xerrada tractarà els perjudicis que suposen per al medi ambient els abocaments en les aigües residuals, de l’oli domèstic usat i dels detergents. De la mateixa manera, s’oferiran diferents alternatives per al reciclatge i aprendrem a elaborar productes d’ús domèstic biodegradables i respectuosos amb la natura, promovent l’autosuficiència com ara sabó artesà a partir d’oli reciclat, sabó potàssic en pasta i pedra verd d’argila com a netejador multiusos. També productes de neteja i altres derivats com ara sabó per la roba, de fregar, rentaplats, netejavidres, repel·lent per a animals i plantes, etc.
17h. Presentació de la campanya Zoo XXI per la reconversió del zoolgic de Barcelona. Samuel Leal.
En Samuel és informtic de formació i, actualment, coordinador general de Libera! -després de ser-ne responsable dels mitjans socials i de l’activisme de carrer-. D’altra banda també fou community manager de la Plataforma Prou. Avui dia treballa a la Coordinadora de Profesionales para la Prevención de Abusos (CoPPA).
No podem pensar que una gàbia o instal·lació més gran i l’enriquiment ambiental és el millor que podem oferir als animals en un zoològic, necessitem plantejar-nos reptes més grans, necessitem un canvi de paradigma. Avui dia es pot “donar per tancada” la lògica del zoo tal com la coneixem, la lògica del segle XIX, la de “la utilització” dels animals per passar a una de “la utilitat” per a ells i pel planeta. Tancar un zoo seria sinònim de perdre la possibilitat de transformar-los. Els espais zoolgics per donar aixopluc, atenció, assistència i oportunitats a animals que avui no la tenen, a animals ferits, confiscats d’explotacions, abandonats, etc. Un zoo compta amb els professionals, els coneixements i les instal·lacions suficients per passar a ser un espai de servei social, animal i mediambiental, i en aquest punt és on radica la nostra proposta.
18h. Xerrada: Elements per a l’estudi dels orígens de l’oposició a les curses de braus a Tarragona. Eduard Boada.
Nascut a Tarragona, l’Eduard és historiador i professor d’institut. Ha publicat diversos llibres d’història local i col·laboracions en mitjans de comunicació.
L’Eduard ens plantejarà diversos elements al voltant de l’origen de l’oposició a les curses de braus a la ciutat de Tarragona amb l’objectiu de donar-los a conèixer i de propiciar el seu estudi dins de l’àmbit de la història dels moviments socials més contemporanis. Tarragona va ser escenari d’una lluita pionera i desigual a favor de l’abolició de les curses de braus, sorgida principalment al si del moviment independentista i de la campanya “Toros Mai Més”. Durant la seva intervenció, s’analitzaran alguns documents de l’època.
Disseny del cartell: SalnitreLab – [email protected]
pgina en facebook